POKLADY ITALSKÉ GASTRONOMIE ANEB CO MUSÍTE PŘI NÁVŠTĚVĚ ITÁLIE ZARUČENĚ OCHUTNAT
Italská gastronomie je velice rozmanitá – co region, to jiná specialita. Zároveň je známa jistými „legendárními pokrmy“, rozšířenými nejen po celé Itálii, ale také po celém světě. Vybrali jsme pro vás několik místních specialit, jejichž ochutnávku byste si v Itálii rozhodně neměli nechat ujít.
Na své si přijde každý, milovníci slaného a sladkého, ale i ti, kteří hledají něco osvěžujícího na zapití.
ITALSKÁ KÁVA
Pravá italská káva je prostě nenahraditelná. Je malá, silná, krásně voní a zaručeně vám zvedne náladu a postaví vás na nohy v kteroukoliv denní dobu.
PIZZA
Pizza s rajčaty, mozarellou, bazalkou a olivovým olejem, jejíž výborná chuť tkví především v kvalitních surovinách, pečlivé přípravě a dobré peci. Každý region má svou jedinečnou pizzu.
PASTA – TĚSTOVINY NA TISÍC ZPŮSOBŮ
V Itálii existují stovky druhů těstovin a ještě více způsobů, jak je připravit. Jedí se většinou jako první chod a vždy „al dente“, tj. uvařené do poloměkka. Podle sezóny, regionu a chuťové preference si dejte třeba těstoviny s rajčaty (al pomodoro) či jinou zeleninou (často lilky, cukety), česnekem, olivovým olejem a pálivou papričkou (aglio olio e peperoncino), mletým masem (ragù), vajíčkem a špekem (alla carbonara), houbami (ai funghi), sýrem (cacio e pepe) nebo třeba dochucené bazalkovým pestem a olivami. Z Itálie pochází i světoznámé a na různé způsoby připravované zapečené těstoviny lasagne.
SÝRY
Nejlepší mozzarella je kampánská mozzarella di bufala z buvolího mléka. I další italské kraje se pyšní výrobou vynikajících sýrů: ochutnejte třeba sýry parmezán (parmigiano reggiano), provola, casciotta d’Urbino, gorgonzola, grana padano nebo pecorino. Jejich chuť vás zaručeně mile překvapí.
SLADKOSTI - cannoli, sfogliatelle, babà, cantuccini, tiramisù…
Nejen mlsné jazýčky si pochutnají na italských sladkostech. Na Sicílii rozhodně ochutnejte plněné trubičky cannoli a v Neapoli voňavé sfogliatelle či rumové nadýchané babà. Nejen v Toskánsku vás dostanou cantuccini, křupavé mandlové sušenky, které se často namáčejí do vína. Po celé Itálii je rozšířené tiramisù – dezert, který už ve svém názvu slibuje, že vám zaručeně zvedne náladu (tira mi su – zvedni mi náladu).
RYBY
Itálie je téměř celá omývaná mořem, a tak není divu, že se tu na jídelníčku často objevují ryby. Nejvíce si na nich pochutnáte při pobřeží. Dejte si třeba fritturu di pesce – různé druhy malých rybiček a jiných mořských plodů obalené v těstíčku a dokřupava osmažené, nebo třeba spaghetti alle vongole – výborné těstoviny s mušlemi.
VÍNO
Italská vína jsou ceněná po celém světě. V místní gastronomii si drží privilegované místo. A není se čemu divit, pro pěstování vinné révy tu mají ideální podmínky. Co region, to jiné odrůdy. Ochutnejte třeba červené Chianti či Barolo, bílé Frascati nebo šumivé Lambrusco. A kdybyste si dali radši něco ostřejšího, ochutnejte Grappu, pálenku z vína, rovněž italského původu.
LIMONCELLO - tradiční citronový likér z jihu Itálie
Tradiční likér, který si nejlépe vychutnáte v jižní Itálii – právě tady totiž i několikrát ročně dozrávají velké osvěžující citrony, ze kterých se limoncello připravuje. Popíjí se chlazené nebo se přidává do různých cukrovinek a dortových krémů.
SICILSKÉ ARANCINI
Arancini jsou specialitou sicilské kuchyně, rozšířené i do dalších částí Apeninského poloostrova. Koule připravované z rýže a plněné nejčastěji ragù, sýrem či šunkou jsou obalené ve strouhance a dozlatova osmažené. Mohou být chutnou svačinkou, ale dokážou zahnat i pořádný hlad.
ZMRZLINA - Gelato, sorbetto, granita
Milovníci zmrzliny si v Itálii přijdou na své. Poctivé zmrzliny s intenzivní chutí a vůní vám tu naservírují tolik, kolik se jí jen do kornoutku nebo papírového kelímku vejde. Zejména v létě vás výborně osvěží ovocná zmrzlina sorbetto nebo granita – ovocná ledová tříšť. Ta nejlepší se připravuje z výborných citronů ze Sicílie, Sorrenta či ostrovů v Neapolském zálivu.
Zdroj: https://www.radynacestu.cz/magazin/10-pokladu-italske-gastronomie/